Barista bedankt

White Label Coffee, Coffee Bru & Headfirst Coffee Roasters | Amsterdam, Nederland
 
In Everything but the Coffee: Learning About America Through Starbucks (2009) schrijft Bryant Simon met betrekking tot traditionele koffiecultuur over wat hij de ‘coffee house man’ noemt: deels expert, deels ‘connector’. Maar ook: een onderwijzer, een showman, een persoon die mensen samenbrengt, gesprekken aangaat, en de sfeer er in houdt. Volgens Simon was de rol van de ‘coffee house man’ essentieel voor de (sociale) vibe die er hing.
 
Hoe anders is dat vandaag de dag? Tegenwoordig is de barista iemand die bij de geboorte in het ziekenhuis een labeltje met HIPSTER om de pols krijgt gebonden: een hij of een zij, die -het liefst in dichtgeknoopte een spijkerblouse met opgerolde mouwen zodat de tattoos goed zichtbaar zijn- hartjes en bloemetjes tekent in een lauwe bak cappuccino.
 
In ons mooie Amsterdam kunnen ze er wat van: bij White Label loopt er één rond die om de haverklap z’n racefiets uit de zaak naar buiten tilt om dat ‘ie “even weg moet”, bij Coffee Bru dartelt een Spaanse blonde jongedame met in haar handen een vers gebakken hyper-bio-eco-gezonde-worteltaart glorieus door de zaak, en de barista van Headfirst Coffee Roasters vliegt op en neer naar Seattle, om aan z’n hippe mede barista-vriendjes te showen hoe goed hij koffie kan zetten. Dan denk ik bij mezelf: where did it go wrong? Nergens, want dit is slechts de halve waarheid. Het zijn exact dezelfde mensen die je met een ‘goedemorgen’ groeten wanneer je hun zaak binnenstapt. Zij zijn het die, als je daar de behoefte aan hebt, gezellig een praatje met je maken. Gewoon, omdat ze oprecht in je geïnteresseerd zijn. Veel van hen zijn ondernemer. De coffee bar is hun leven, en daar zijn jij en ik, als gasten, een belangrijk onderdeel van. Vroeger was het ‘coffee house man’, nu is het een ‘barista’. Boeiend. Dat zogenaamde ‘connecten’ doen ze allebei. Het ligt vooral aan jezelf: of je niet te beroerd bent om voor een milliseconde je WhatsApp-vriendjes in te ruilen voor een praatje met de barista. Bijkomend voordeel: ze bijten niet. Echt.
 
 
Wietze Gelmers
 
 
bbbbb
 
Illustratie Plan_D